Ga naar de inhoud

De Whisky ervaring van een clublid

  • door

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.29.2″ fb_built=”1″ _i=”0″ _address=”0″][et_pb_row _builder_version=”3.29.2″ _i=”0″ _address=”0.0″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.29.2″ _i=”0″ _address=”0.0.0″][et_pb_text content_last_edited=”off|desktop” _builder_version=”3.29.2″ _i=”0″ _address=”0.0.0.0″]

Mijn whiskyverhaal begint ongeveer 2,5 jaar geleden nog maar. Met mijn collega’s hadden wij een uitje en een etentje in Alkmaar. Omdat meerdere mensen aan de Cognac zaten besloot ik om aan de qua prijs goedkopere whisky te gaan. Er kon gekozen worden uit vier soorten, maar zonder enige specifieke kennis koos ik voor de meest lekker klinkende……een Macallan. De serveerster moest zelfs van de barman doorgeven dat ik gekozen had voor de Rolls-Royce onder de whisky’s. Of dat zo was kon ik op dat moment nog niet bevestigen. Maar lekker was hij zeker. Het smaakte naar meer.

Dezelfde week ben ik nog naar ‘t Fust gefietst om te zoeken naar de fles. Daar werd ik voor het eerst geconfronteerd met de grote hoeveelheid soorten. Met goede uitleg van de smaak en het merk noemende wees Rob naar een fles die meer dan 80 euro kostte. Voor een eerste fles vond ik dat wel wat veel. Zeker omdat ik niet zeker wist dat het die fles was en voor alcohol erg duur. (Inmiddels weet ik beter ;-)) Ik kreeg van Rob het advies om een whisky te nemen van een merk die de vaten van Macallan gebruikte om whisky te maken. Deze was gelukkig veel goedkoper. De smaak kwam dichtbij maar het was hem nog niet.

Enige maanden later op weg naar Edingburgh als fan van het Schotse Rugbyteam op bezoek bij de Six Nations wedstrijd Schotland – Engeland. Deze werd gelukkig in winst voor Schotland afgesloten waardoor Schotland sinds jaren weer eens de Calcutta cup won. Na de wedstrijd nog even naar de Whisky Experience geweest om in de slijterij nog even te kijken naar de verschillende Whisky flessen van o.a. Macallan. Nog meer flessen van dit merk en dus maar een klein flesje gekocht van 6 pond. Ook deze smaak kwam dichterbij maar was het nog niet. Omdat achter de slijterij een bar/proeverij zat, besloten wij om de dag erop nog even naar binnen te gaan. De barman aldaar bovenstaande verhaal uitgelegd en wederom zo specifiek mogelijk de smaak omschreven. Hij kwam met een triple cask van Macallan. De smaak kwam wel heel erg in de buurt en omdat deze fles daar 1/3 goedkoper was dan in Nederland, heb ik besloten om deze fles mee te nemen. Toch begon ik thuis te twijfelen. Het was hem niet. Omdat het een duurdere van de kaart was besloot ik om toch maar de fles van rond de 80 euro te kopen die door Rob bij ‘t Fust mij werd aangewezen. Maar ook deze haalde de smaak niet bij mijn eerste whisky.

Op mijn werk hield ik uiteraard een aantal geïnteresseerde collega’s op de hoogte van mijn zoektocht. En omdat een collega toevallig een weekend naar Alkmaar ging met zijn vrouw is hij bij het restaurant langs gegaan om te vragen welke whisky ik gedronken had. Eindelijk had ik het antwoord….het bleek de Macallan AMBER te zijn. Helaas had Rob hem niet (meer) dus heb ik hem elders besteld.

Omdat ik bang was een teleurstelling te moeten accepteren vanwege de smaak, heeft de fles ruim een half jaar op de kast gestaan in de woonkamer, zonder te openen en zonder te proeven. Ik werd getriggerd door de BYOB uitnodiging van Whisky Hoorn. Het was namelijk de bedoeling om een fles mee te nemen waar je een mooi verhaal bij hebt om deze middels een kennismaking met elkaar te drinken. Immers de fles zegt iets over jezelf. Het was dan ook logisch voor mij om deze fles mee te nemen.

Die avond was dan ook de eerste keer dat de fles open ging en dat ik hem weer kon drinken. En inderdaad…..het is hem en wat vind ik hem lekker. Deze avond was ook voor mij de laatste keer. Sinds die avond staat deze fles nog onaangeroerd op de kast. Wetende dat deze whisky niet meer gemaakt wordt. Wetende dat dit de laatste is.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *